23. toukokuuta 2018

Ernest Cline: Armada (2015, suom. 2018)

Zack Lightman on tavallinen 18-vuotias lukiolaisjannu, joka ajaa isänsä vanhalla romulla, työskentelee videopelimyymälässä ja unelmoi pääsevänsä osalliseksi johonkin eeppiseen seikkailuun. Hän ikävöi isäänsä, jota hän ei kuitenkaan koskaan ehtinyt tuntea, sillä isä sai surmansa työpaikkansa onnettomuudessa Zackin ollessa vasta vauva. Zack on myös maailman kuudenneksi paras Armada-pelaaja. Kyseessä on avaruustaisteluverkkopeli, johon Zack kavereidensa kanssa kuluttaa kaiken vapaa-aikansa.

Sitten, eräänä päivänä eeppinen seikkailu alkaa, kun Zack näkee luokkansa ikkunasta avaruusaluksen. Hän arvelee tulleensa hulluksi, sillä kyseessä ei ole mikä tahansa ufo, vaan täsmälleen samanlainen hilparihävittäjä, joita Zack Armada-pelissä päivät pääksytysten tuhoaa…


Tällaisesta asetelmasta lähdetään liikkeelle. Jo melko pian lukijalle selviää, että kirja on nörttikulttuurin hämmentävä ylistyslaulu, joka vilisee viittauksia lähinnä viime vuosituhannen populaarikulttuurisiin ilmiöihin. Itselleni tuli aika kotoisa olo tunnistaessani niistä yllättävän monta, vaikken mikään scifi-friikki olekaan. Tämän vuosituhannen nuorille viittaukset saattavat sen sijaan jäädä hämärän peittoon, mikä voi hieman latistaa lukuelämystä.

Tarinana Armada on vauhdikas ja hyvällä tavalla älytön. Pallon lähdettyä rullaamaan asioita ei jäädä missään vaiheessa pahemmin vatvoskelemaan, ja tapahtumat suurenevat suurenemistaan – niin Zackin elämässä kuin koko maailman mittakaavassa. Ihmisluonteetkin jäävät kaiken ryminän keskellä hieman taka-alalle, mikä tekee pahimmillaan joistain henkilöistä vain nimiä paperilla.

Sanoessani ”hyvällä tavalla älytön” tarkoitan sitä, miten rohkeasti kirjailija Cline ottaa koko maapallon haltuun kotitietokoneelta käsin. Ihmiskunnan kohtalo kun on tavallisten tallaajien käsissä, joita on jo monta kymmentä vuotta näiden tietämättä valmisteltu ottamaan muukalaisarmada vastaan. Ai miten muka? Siten, että kirjassa kaikki – oikeasti, kaikki – muukalaisten hyökkäystä ja Maan ulkopuolista elämää käsittelevät teokset Star Warsista Doomiin kuuluvat suureen salaliittoon, joiden tarkoitus on ollut saada ihmiset sopivaan henkiseen tilaan sitten, kun taivaalta alkaa ropista muutakin kuin meteoreja ja vanhoja satelliitteja. Älytöntä ja rohkeaa siis!

Armada on kuin kulttistatukseen noussut elokuva. Sellainen sympaattisella tavalla hölmö, joka on parhaimmillaankin vain ihan hyvä, mutta joka on pienelle fanijoukolle rakas. Itse viihdyin kirjan parissa ja täytyy myöntää, että kevyestä henkilöotteestaan huolimatta pulahdin välillä syviinkin fiiliksiin, kun Zackin ja tämän isän rooli osana suurempaa kokonaisuutta alkoi selvitä. Suosittelenkin Armadaa kaikille, joita peli- ja scifi-kulttuuri vähänkään koskettaa.

2 kommenttia:

 1. Hei, kiitos kommentistasi blogiini! totta kai linkitän bloggauksesi ja annan mielelläni vinkkejä siihen, miten blogille saa näkyvyyttä. Tärkein niistä on aktiivinen kommentointi muiden blogeihin, sitä kautta tulet tutuksi muille kirjabloggaajille ja he linkkaavat sitten sinun postauksiasi omaansa. Lisäksi en voi olla hehkuttamatta somen voimaa, eli linkittämällä omia postauksia Facebookiin, Intagramiin, Twitteriin, näin muun muassa, on tosi hyvä keino saada lisää lukijoita. Ole yhteydessä kustantajiin, pyydä rohkeasti arvostelukappaleita ja laita heille sitten linkkiä tekemistäsi arvioista. Kun blogisi on vakiintunut ja siellä alkaa olla useampia kirjapostauksia, voit myös pyytää liittämään blogisi Kotimaiset kirjablogit -Facebook-sivun linkkilistalle, sinne voi myös linkittää omia arvioita viikottaiseen aloituskuvaan sekä Kotimaisten kirjablogien blogirullaan pääsee myös pyydettäessä. Facebookissa on paljon kirjallisuusryhmiä, joihin voit myös linkittää postauksia: mm. Lukutoukat ja kirjanörtit, Kirjabloggaajat ja lukemista harrastavat, Lukuvinkit jne. Myös lukuhaasteisiin osallistuminen tuo näkyvyyttä, ja jos järkkää sellaisen itse, vielä enemmän.

  Tässä muutamia vinkkejä. Tosi hienoa, että olet aloittanut bloggaamisen, etenkin, kun poikien blogeja ei ole paljoa! Hyvän arvion olet tehnyt Armadasta.

  Mukavaa kesää sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vastauksestasi ja mukavaa kesää sinullekin!

   Poista